€20 korting bij aankoop van minstens €60 | Gratis verzending

LEES ALLES OVER EEN ARTIKEL VAN DE Blog

OUR DAILY BOTTLE: MA WIE ZIJN DA??

MEET - ISABEAU

Er zijn weinig foto’s te vinden op Facebook waar Isabeau geen glas wijn in haar handen heeft. Als jonge twintiger studeerde ze in Zuid-Afrika te midden van ’s werelds mooiste wijngaarden. Na 10 jaar in drie verschillende continenten gewoond te hebben, kwam ze toch terug naar België. Die moet goed zot zijn, dus we stelden haar enkele vragen:

Mis je Afrika?

Haha. Elke dag. In Zuid-Afrika, reed ik elke ochtend met de CD van de Leeuwenkoning als standaard ochtendtune naar mijn werk. Hoewel ik het landschap elke dag zag, was ik elke ochtend opnieuw onder de indruk. Met of zonder Leeuwenkoning. Het effect op de E19 is zeker niet even sterk. Elk land heeft andere troeven. Ook al heb ik heimwee en is het niet altijd makkelijk je terug aan te passen. Het blijft wel altijd mijn thuis.

Hoe ben je terug in het Noorden beland?

Na mijn MBA en een korte periode in de USA, had ik echt ‘goesting’ om zelf te ondernemen. Ik heb de discrepantie tussen de wijnconsumptie en wijnkennis en –interesse in België nooit begrepen en het was alsof ik plots het licht zag en ik het ‘gospel’ in eigen land moest gaan verspreiden (lacht). Ik heb mijn boeltje in San Francisco gepakt, ben terug naar België gekomen en 6 weken later was Our Daily Bottle een feit.

Wat betekent wijn voor jou?

Wijn is voor mij de meest complexe, filosofische en ook poëtische drank. Een goede wijn kan mij echt ontroeren en ik kan uren lyrisch over wijn doordrammen. Toen ik als studente een bijbaantje op een wijndomein had, wist ik al snel dat ik van wijn mijn beroep wou maken. Ik praat er te graag over. Ik heb de laatste jaren ook niets anders gedaan dan elke dag over wijn gepraat. Van Stellenbosch tot Bordeaux en tenslotte ook in Californië. Wijn heeft de koers van mijn leven enigszins bepaald en door de aard van het product heeft het me al naar de mooiste plekken op de wereld gebracht.

Wat hoop je met Our Daily Bottle te bereiken?

Enerzijds wil ik mensen van mijn leeftijd tonen dat er veel leuke betaalbare wijnen bestaan gemaakt door jonge mensen die moeten knokken om hun product aan de man te brengen. Je moet echt geen 20 euro neertellen voor een goede fles wijn. Wij importeren met Our Daily Bottle prachtige wijnen en die zijn allemaal onder de 20 euro. Anderzijds wil ik het onderwerp uit zijn intimiderende sfeer te halen. Iedereen kan wijn leren proeven en je hoeft heus niet te weten wat het verschil is tussen een Pouilly-Fuissé en een Pouilly-Fumé om iets zinnigs over wijn te kunnen zeggen.

MEET - VALEER

Valeer was voorbestemd om notaris te worden. In de voetsporen van zijn vader en grootvader. En toch is hij met wijn beginnen werken. Die moet goed zot zijn, dus stelde we hem enkele vragen.

Is wijn je met de paplepel in de mond gegeven?

Goh, het heeft eigenlijk lang geduurd voor ik zelf wijn leerde appreciëren. Als kleine jongen ging ik steevast met mijn grootvader mee de kelder in om de wijnen uit te kiezen voor familiefeesten. We spendeerden nagenoeg elke zomer in de Bordeauxstreek en voor die wijngaarden ben ik uiteindelijk als een blok gevallen. Ik kon niet meer terug.

Je hebt rechten gestudeerd, maar bent toch in de wijnwereld terechtgekomen. Geen heimwee?
 

In de wijnwereld is er veel vrijheid om te werken hoe je wil en met wie je wil. Het gevoel een verschil te kunnen maken is geweldig. Als je werkt met een wijnbouwer die voor het eerst exporteert naar België, is dat leuk voor beide partijen. Het is ook die extreem menselijke kant die me heeft aangetrokken naar de wijnwereld.

Over menselijke kant gesproken, heb je soms niet de indruk dat wijn teveel op een “verhoog” staat en net die menselijke dimensie een beetje verloren heeft in België?

Ja, dat is inderdaad net onze analyse. Toen ik in Parijs en Bordeaux woonde, was ik gewoon dat wijn een belangrijk element van bon vivre was: gewoon, na de werkdag een flesje wijn delen met enkele vrienden. Op de kaaien aan de Seine of de Garonne, op het terrasje van de lokale bar à vin, of gewoon gezellig samen in een appartement met een stukje kaas en wat andere kleine tapas. Die sympathieke kant van wijn missen we in België, stelde ik vast iedere keer dat ik terugkeerde naar “mon plat pays”. Bij oprichting van Our Daily Bottle stelden we dit als één van onze doelen: de Belgen opnieuw plezier laten krijgen in wijn, er gewoon van kunnen genieten zonder “schrik” te hebben. “Ik drink wel graag, maar ken er eigenlijk niets van”…dat is een boutade die geen plaats meer mag hebben in België, haha!

Wat zijn je beste wijnherinneringen?

Als ik gewoon denk aan de momenten dat een glas wijn het best smaakt, dan zijn dat eerder de simpele momenten. Het glas extreem frisse, crispy witte Bordeaux voor bij de oestertjes aan de rand van de Atlantische Oceaan bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik uiteraard goede herinneringen aan enkele topproeverijen: als je wijngeek bent, ben je gegarandeerd geëmotioneerd als je legendarische wijnen proeft. Maar goede wijnherinneringen zijn voor mij ook de ontmoetingen met producenten. Als een wijnbouwer je met passie verteld heeft over zijn vulkanische gronden en het effect daarvan op zijn wijnen, en je proeft dan de wijn rechtstreeks van het vat: pure emotie gegarandeerd!

DEEL DIT ARTIKEL

blog title

Probeer deze wijnen eens